Waarom Bitcoin en Ethereum vastzitten in een sleur

De cryptomarkt heeft nog altijd niet weten te herstellen van de marktcrash die in mei plaatsvond. Hieronder vind je de redenen waarom Bitcoin en Ethereum vastzitten in een negatieve sleur.


Crypto’s blijven dalen in waarde

In april van dit jaar stond de Bitcoin koers nog op een nieuwe recordhoogte van rond de $63.000. In mei, stortte de cryptomarkt echter volledig in. De prijs van de grootste cryptomunt daalde sindsdien met meer dan $30.000. Ethereum verloor zelfs meer dan de helft van zijn waarde en kelderde van een recordhoogte van $4.356 tot onder de $1.900. De wereldwijde crypto marktkapitalisatie halveerde van 2,5 biljoen naar $1,2 biljoen.

“Buy the dip!”

Zo riepen crypt -enthousiastelingen aan het begin van de crash, maar ongeveer twee maanden later moeten Bitcoin en Ethereum nog steeds herstellen.

BTC 1D grafiek – Bron: Tradingview

Hardhandig optreden in de Chinese mining

Eén van de belangrijkste redenen van de aanhoudende marktcrash is het hardhandige optreden van China tegen Bitcoin miners. De milieuproblemen en het hoge energieverbruik leidde ertoe dat China dit jaar enorm streng op is gaan treden tegen miners. Dit hardhandige optreden maakt deel uit van China’s belofte om zijn CO2 uitstoot te verminderen. Het land hoopt in 2060 CO2 neutraal te zijn.

De provincies Anhui, Henan, Gansu, Qinghai, Binnen-Mongolië, Sichuan, Yunnan en Xinjiang hebben allemaal nieuwe beperkingen opgelegd aan de Bitcoin miners die er gevestigd waren. Mede daardoor lijkt een groot deel van de wereldwijde hashrate naar het westen van de wereld te verplaatsen. Chinese crypto bedrijven verhuizen hun apparatuur namelijk naar Kazachstan of Amerika.

China is de afgelopen tien jaar de crypto mining wereld gaan domineren. Dit met dank aan een overvloedig aanbod van goedkope kolen energie en waterkracht. Sommige Chinese mining pools verloren meer dan een derde van hun vermogen nadat de regering van Sichuan de energievoorziening van de lokale miners had afgesloten.

De campagne van de regering tegen miners is een belangrijke reden waarom de wereldwijde hashrate is blijven dalen.

Bitcoin hashrate is hard gedaald – Bron: Blockchain.com

De afwijzing van Elon Musk

Een andere reden voor de negatieve trend zijn de uitspraken van de miljardair Elon Musk. De CEO van Tesla werd een soort held voor de cryptowereld toen zijn bedrijf voor $1,5 miljard aan Bitcoins kocht. Daarnaast kondigde hij ook nog aan Bitcoin te accepteren als betalingen voor zijn auto’s. De koers begon direct te stijgen, maar slechts drie maanden later draaide Musk plotseling om. Op 12 mei tweette hij dat Tesla Bitcoin niet langer als betaling zou accepteren vanwege het impact op het milieu van de token.