SEC: Ripple’s token verkoop onderdrukte de muntprijs

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft beweerd dat de leidinggevenden van Ripple Labs, genaamd Brad Garlinghouse en Christian Larsen, de XRP-prijs hebben gemanipuleerd door hun verkoop van tokens op te voeren of te vertragen, afhankelijk van de marktomstandigheden.


“Ripple creëerde een informatie vacuüm”

In een gewijzigde klacht, ingediend op 18 februari, herhaalde de SEC zijn standpunt dat de leidinggevende van Ripple Labs, genaamd Chris Larsen en Brad Garlinghouse de effectenwetten hebben geschonden met de verkoop van XRP-tokens:

“Vanaf ten minste 2013 tot nu hebben de gedaagden meer dan 14,6 miljard eenheden van een digitale activa securities genaamd ‘XRP’ verkocht, in ruil voor contant geld of een andere tegenprestatie ter waarde van meer dan $1,38 miljard US dollar (‘USD’), om de activiteiten van Ripple te financieren en daarnaast Larsen en Garlinghouse rijker te maken.”

In de klacht beweert de SEC dat Ripple al in 2012 juridisch advies ontving dat zijn munt een security zou kunnen zijn en dat het ervoor koos om het te negeren.

De aanvraag beweert dat Larsen en Garlinghouse vervolgens persoonlijk voor minstens $600 miljoen hebben geprofiteerd van hun niet-geregistreerde verkoop van XRP-tokens. De SEC merkt op dat deze verkopen plaatsvonden terwijl Garlinghouse herhaaldelijk bevestigde dat hij “long” in XRP zat – wat suggereert dat investeerders werden misleid toen Garlinghouse en Larsen hun tokens verkochten:

“Ripple creëerde een informatievacuüm zodat Ripple en de twee insiders die er de meeste controle over hadden – Crhis Larsen en Brad Garlinghouse – XRP tokens konden verkopen op een markt die alleen de informatie bezat die verdachten wilden delen over Ripple en XRP.”

De aanklacht beschrijft een geval in 2015 waarbij één van Ripple’s market makers tijdelijk de verkoop van Garlinghouse en Larsen’s XRP-holdings stopzette omdat de muntprijs al aan het dalen was. Volgens de indiening gaf Larsen de market maker de opdracht om “de verkoop voorlopig onderbroken te houden totdat de markt hersteld was.” De SEC merkt op dat de “informatieasymmetrie” die door de beklaagden is gecreëerd, nog steeds bestaat, waardoor ze XRP kunnen blijven verkopen tegen een “aanzienlijk risico voor beleggers”.


Ripple: aanklacht is niks veranderd

De advocaat van Ripple zei dat hij teleurgesteld was over de late poging van de SEC om actie te ondernemen tegen Ripple Labs terwijl het jarenlang niks van zich had laten horen. Op 18 februari zei hij dat de laatste gewijzigde klacht niets nieuws opleverde en herhaalde dat er nog maar één juridische kwestie moet worden opgelost. Hij twitterde:

“Zoals velen van jullie hebben gezien, heeft de SEC vandaag een gewijzigde klacht ingediend. De enige juridische claim blijft: vormden bepaalde uitkeringen van XRP een security?”