Ripple behaalt ‘een grote overwinning’ in SEC-zaak

Ripple Labs heeft een overwinning weten te behalen in de rechtszaak tegen de SEC. De rechter in de zaak weigerde namelijk de motie van de SEC om bepaalde documenten te bekijken die mogelijk niet belangrijk zijn voor de zaak. Volgens een bekende advocaat is dat een zeer grote overwinning voor Ripple.


De SEC veranderd van tactiek

Rechter Sarah Netburn weigerde het verzoek van de SEC om het afschermen van documenten onder privilege met betrekking tot een toespraak van juni 2018 van de toenmalige directeur van de SEC, William Hinman, te heroverwegen. In de toespraak zei Hinman dat Bitcoin en Ethereum geen securites zijn.

De SEC maakte eerder geen bezwaar tegen het feit dat die documenten buiten de bescherming van het deliberative process privilege (DPP) vielen. Het suggereerde dat ze alleen betrekking hadden op de persoonlijke opvattingen van Hinman, niet op het SEC-beleid.

De DPP stelt bepaalde documenten in een zaak vrij van openbaarmaking door de overheid. Zo kan deze in vertrouwen bestaand beleid getoetst worden op basis van het materiaal van de documenten.

De SEC veranderde vervolgens van tactiek door te stellen dat de toespraak het beleid van Ripple weerspiegelde in plaats van de persoonlijke opvattingen van Hinman en dat de toespraak moest worden afgeschermd.


Dubbele blik van de SEC op de zaak

Rechter Netburn zei dat de SEC zichzelf niet mag tegenspreken door te proberen haar beweringen om te draaien. In haar beslissing schreef ze:

De SEC wil het van twee kanten bekijken. Maar de toespraak was ofwel bedoeld om het beleid van het agentschap weer te geven, ofwel niet. Nu de SEC heeft volgehouden dat de toespraak de persoonlijke opvattingen van Hinman weergaf, kan zij haar eigen standpunt niet verwerpen.

Een advocaat die de rechtszaak in de gaten houdt, genaamd James K. Filan, vatte de aspecten samen van de afwijzing van rechter Netburn om de zaak te heroverwegen:

Dit is een grote overwinning voor Ripple.