New York lanceert eerste Blockchain COVID-19 paspoort

New York zal volgende week zijn op blockchain gebaseerde COVID-19 paspoort lanceren.


Virusbestrijding met COVID-19 paspoort

De gouverneur van New York, genaamd Andrew Cuomo, kondigde afgelopen woensdag de lancering van de ‘Excelsior Pass’ aan. Dit is een door blockchain aangedreven COVID-19 paspoort dat vanaf vrijdag 2 april in de hele staat kan worden gebruikt. Gouverneur Cuomo zei het volgende in een officiële verklaring:

“New Yorkers hebben bewezen dat ze de volksgezondheidsrichtlijnen kunnen volgen om COVID te verslaan. De innovatieve Excelsior Pass is een ander hulpmiddel in onze toolbox. Zo kunnen we het virus bestrijden, persoonlijke informatie veilig houden en tegelijkertijd meer sectoren van de economie in staat stellen veilig te heropenen.”

Overheden over de hele wereld hebben het over het idee van ‘COVID-19 paspoorten‘, een bewijs dat een persoon is ingeënt of onlangs negatief is getest op COVID-19. Privacyrisico’s en zorgen over de bruikbaarheid van het meenemen van papierwerk worden echter vaak als nadelen genoemd.

Volgens Cuomo is de Excelsior Pass echter het antwoord op veel van die zorgen. Hij is gebouwd op IBM’s blockchain-gebaseerde digitale health pass-platform. Dit houdt in dat dat IBM – of welke partij dan ook – geen gezondheidsdatabase bijhoudt.