Europese Commissie gaat Russische banken uit SWIFT-netwerk verwijderen

Inmiddels heeft de Europese Commissie bekend gemaakt dat het Rusland hardere sancties gaat opleggen na hun recente ‘militaire operaties’. Eén van de nieuwe sancties is dat Russische banken van het wereldwijde betalingsnetwerk SWIFT wordt gehaald. Dit zal het gevolg hebben dat Rusland gehinderd wordt in het uitvoeren van grensoverschrijdende betalingen.


Gedeelde interesse uit meerdere landen

In de officiële verklaring liet de Europese Commissie weten dat diverse landen, waaronder Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gedeelde interesses hadden om Oekraïne tegen de oorlog met Rusland te verdedigen. Hierover zei de verklaring het volgende:

“Wij zullen Rusland ter verantwoording roepen en er gezamenlijk voor zorgen dat deze oorlog een strategische mislukking is voor Poetin.”


Wil jij Crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.


Nemen van maatregelen tegen Rusland

Dat Rusland nu Oekraïne binnenvalt wordt zwaar veroordeelt door de Europese Commissie. Hierdoor voelen ze zich geneigd om nu een aantal maatregelen tegen het land te nemen. Inmiddels zijn er 5 proactieve maatregelen tegen Rusland aangekondigd, te beginnen met het verwijderen van Russische banken uit het SWIFT-betalingsnetwerk.

Deze actie zal naar verwachting “de activa van de Russische Centrale Bank verlammen”. Hierdoor zal een financiële barrière gecreëerd worden voor de Russische Centrale Bank om activa te liquideren. De Europese Commissie verklaarde hier het volgende over:

“Wij verbinden ons ertoe maatregelen te nemen om de verkoop van staatsburgerschap, de zogenaamde gouden paspoorten, te beperken, waardoor rijke Russen die banden hebben met de Russische regering staatsburgers van onze landen worden en toegang krijgen tot onze financiële systemen.”

Vanaf binnenkort zal de EU-commisssie een taskforce lanceren, dat ervoor zal moeten zorgen dat alle sancties effectief uitgevoerd worden. In eerste instantie heeft dit als doel om Russische tegoeden te bevriezen. Als laatste maatregel is de Commissie van plan de coördinatie tegen desinformatie en andere vormen van hybride oorlogsvoering te versterken.