EU wil anonieme crypto-wallets tegen 2024 verbieden

De Europese Commissie (EC), de uitvoerende tak van de Europese Unie (EU), heeft vandaag een nieuw voorstel bevestigd over cryptocurrency. Hierin wordt opgeroepen tot strengere regulering van anonieme cryptocurrency-wallets en transacties.


Nieuw voorstel over cryptocurrency

Eerder in juli suggereerden gelekte rapporten dat de Commissie harder zou gaan optreden. De aankondiging van vandaag bevestigt dit. Volgens het document heeft de Commissie voorgesteld om bedrijven die de overdracht van Bitcoin en andere crypto’s faciliteren, te verplichten om verschillende persoonlijke gegevens van afzenders en ontvangers te verzamelen. In theorie zou dit wetshandhavingsinstanties moeten helpen om het witwassen van geld tegen te gaan. De commissie meldt het volgende:

“De wijzigingen van vandaag zullen de volledige traceerbaarheid van crypto-activaoverdrachten garanderen. Ook kan dit het mogelijke gebruik ervan voor het witwassen van geld of de financiering van terrorisme voorkomen en opsporen. Bovendien zullen anonieme crypto-wallets verboden worden. De EU AML/CFT-regels worden volledig toegepast op de cryptosector.”

In wezen stelde de Commissie voor om de zogenaamde “reisregel” ook uit te breiden naar cryptotransacties. Hierdoor zouden deze beter traceerbaar worden. De regel zelf wordt al toegepast op bankoverschrijvingen in de EU en maakt deel uit van de aanbevelingen van de Financial Action Task Force.