Coinbase zet crypto-betaaldiensten dagen na lancering in India al stop

De populaire cryptocurrency exchange Coinbase heeft zijn betalingsdiensten via de ‘United Payments Interface’, ofwel UPI, voor zijn gebruikers uit India stopgezet.


Wat is deze UPI eigenlijk?

UPI, ofwel de United Payments Interface, is een betalingsportaal op Coinbase. Deze wordt beheerd door de National Payment Corporation of India (NPCI), die kooporders op de India-services van Coinbase mogelijk maakt. De NPCI is een speciale afdeling van de centrale bank van India, namelijk de ‘Reserve Bank of India’.

Gebruikers uit India zijn al geïnformeerd door de crypto-exchange, die hen aanspoort om het ‘Immediate Payment Service’ (IMP) uit te proberen om verkooporders mee te plaatsen.


Geen juridische erkenning

Afgelopen week liet de NPCI in een verklaring weten dat het de juridische status van cryptocurrency exchanges die de UPI gebruiken niet erkennen. De aanleiding voor de (tijdelijke) schorsing kan zijn voortgekomen uit deze opmerking:

“Met verwijzing naar enkele mediaberichten over de aankoop van cryptocurrencies met UPI, wil National Payments Corporation of India verduidelijken dat we niet op de hoogte zijn van enige crypto-exchanges die UPI gebruikt.”


Geen ergering

Toch lijken gebruikers uit India niet te worden geërgerd door deze plotselinge opschorting. Volgens de mede-oprichter van het YouTube-kanaal ‘Crypto India’ kampen Indiase exchanges sinds 2018 al met betalingsproblemen. Hij Tweet hierover het volgende: