Bitcoin vaker gebruikt in Mexicaanse en Colombiaanse drugskartels

Naar verluidt wordt de top cryptocurrency Bitcoin steeds vaker gebruikt in zowel Mexicaanse als Colombiaanse drugkartels om hun deals te sluiten. Dit blijkt uit nieuwe rapporten afkomstig van de door de VN gesteunde narcotiva-agency de ‘International Narcotics Control Board’ (INCB). Naar verluidt volgde zij enkele kartels in zowel Mexico als Colombia.


Machtigste kartels ter wereld

De INCB liet in een Tweet het volgende weten:

“Illegale geldstromen in verband met drugshandel hebben verstrekkende negatieve gevolgen voor samenlevingen – van corruptie tot toenemende georganiseerde misdaad, geweld, armoede en ongelijkheid.”

Het rapport dat afkomstig is vanuit de INCB stelt dat de Mexicaanse kartels, die tevens tot de machtigste van de wereld horen, zo’n $25 miljard aan illegale fondsen hebben witgewassen. Maar naar verluidt wordt hier steeds vaker Bitcoin voor gebruikt, voornamelijk vanwege het gemak en de veiligheid die erbij horen.

Verreweg het merendeel van deze fondsen worden verspreid over het Mexicaanse monetaire systeem, waardoor de kartels van het land tot de rijkste ter wereld behoren. Met het gebruik van cryptocurrencies zou de impact van deze groepen potentieel nog groter kunnen worden.