Bitcoin crasht omdat Turkije crypto-betalingen gaat verbieden

Cryptocurrencies mogen niet langer als betaalmiddel worden gebruikt, stelt de centrale bank van Turkije.


Verband met zwakke Turkse lira

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn spoedig verboden als een vorm van betaling voor goederen en diensten in Turkije. Eerder vandaag publiceerde de centrale bank van het land hier een bericht over.

De bank geeft als reden dat er mogelijke “onherstelbare” schade en aanzienlijke risico’s bij transacties met cryptocurrencies kan plaatsvinden. De nieuwe wetgeving treedt op 30 april in werking. De echte reden heeft echter te maken met de zwakte van de Turkse lira.

Cryptocurrencies zijn namelijk mateloos populair in het land omdat de Turkse lira te maken heeft met een enorme inflatie. De Turkse lira bereikte vorige maand bijna historische dieptepunten. Dit viel samen met een piek in de Turkse Google-zoekopdrachten naar Bitcoin. Om te zorgen dat de Turkse inwoners niet massaal overstappen naar Bitcoin en andere cryptocurrencies heeft de regering nu dus gekozen crypto betalingen te gaan verbieden.

De Centrale Bank van Turkije (CBRT) stelde dat het verbod op direct of indirect gebruik van cryptocurrencies en andere dergelijke digitale activa noodzakelijk was. Deze activa waren “niet onderworpen aan enige regulering en toezichtmechanismen, noch een centrale regelgevende autoriteit”. Ook werden de veiligheidsrisico’s genoemd als reden.