Bill Gates: “Bitcoin is slecht voor het klimaat”

Bill Gates, de voormalig rijkste man van de wereld en mede oprichter van Microsoft, heeft zijn zorgen geuit over de impact die de Bitcoin heeft op het klimaat.


Bill Gates is geen Bitcoin fan

In een Clubhouse-sessie vertelde Bill Gates dat het minen van Bitcoins een behoorlijke hoeveelheid energie opslokt.

“Bitcoin gebruikt meer elektriciteit per transactie dan elke andere methode die de mensheid kent, en dus is het geen geweldig klimaatdingetje”, vertelde Gates aan Andrew Ross Sorkin van CNBC.

Zoals je waarschijnlijk weet staan er miljoenen computers aan die Bitcoin ‘minen’ om zo de transacties te verwerken. In ruil voor de rekenkracht krijgen de miners een beloning in de vorm van een BTC-token. Dit verifiëren van transacties kost heel veel elektriciteit en mede daardoor komt er steeds meer kritiek op de digitale valuta.

“Bitcoin gebruikt meer elektriciteit per transactie dan enige andere methode die de mensheid kent.”

– Bill Gates


Bitcoin gebruikt meer energie dan heel Nederland

Miners gebruiken high-end grafische kaarten, of GPU’s, omdat deze stukjes hardware al gemaakt zijn om computerwiskunde zo snel mogelijk te doorlopen en met veel berekeningen die tegelijkertijd worden uitgevoerd. Net als een snelweg met meer rijstroken, vermindert dit de files en reistijd. Het verwarmt ook je pc, waarvoor meestal goede ventilatoren nodig zijn.

Wetenschappers van de University of Cambridge Judge Business School hebben onlangs een analysetool gebouwd om de werkelijke energiekosten van de Bitcoin te berekenen. Met behulp van hun energieverbruiksmodel ontdekten de onderzoekers dat bitcoin mining elk jaar meer energie verbruikt. Op dit moment verbruikt het meer dan 130,00 terrawat uur [TWh]. Dat is meer dan het hele land Argentinië (125,03 TWh) en Nederland (108,8 TWh).

Ondanks dat het als heel veel energie klinkt is het volgens blockchain onderzoekers bijna niets vergeleken met de rest van de tech-sector. Hieronder zie je een grafiek van de CO2 uitstoot van de digitale munt.