Biden steunt amendement in nieuw crypto-wetsvoorstel

In een verrassende zet steunde de Amerikaanse regering een amendement op een wetsvoorstel in de Amerikaanse Senaat. De wet zou een breed segment van de crypto-industrie onderwerpen aan zware of zelfs onmogelijke belasting-rapportage-verplichtingen.


Biden-regering steunt Portman-amendement

De wijziging werd voorgesteld door senatoren Rob Portman en Mark Warner. Het zou een vrijstelling van de belastingaangifteverplichting bieden, maar alleen aan validators en ontwikkelaars die aan proof-of-work (PoW) netwerken hebben gewerkt. Hierdoor wordt Bitcoin effectief bevoordeeld boven andere netwerken die gebruikmaken van Proof-of-Stake (PoS) en andere consensusmechanismen.

Of dit amendement daadwerkelijk goedgekeurd gaat worden is nog de vraag. Senator Lummis zei dat een stemming – die eerst donderdagavond zou plaatsvinden is uitgesteld en zal nu waarschijnlijk op zaterdag zal plaatsvinden.

De vertraging geeft tegenstanders de kans om een beweging te mobiliseren tegen het Portman-amendement.


Een aanval op DeFi

Het Portman-amendement, en de goedkeuring ervan door de Biden-regering, is pijnlijk voor de crypto-industrie. Dit terwijl de industrie eerder deze week nog in een feeststemming was na een eerdere wijziging. Deze was voorgesteld door senatoren Ron Wyden, Pat Toomey, en Cynthia Lummis.

Het voorstel van Toomey zou een brede categorie cryptominers en ontwikkelaars hebben vrijgesteld om belastingverplichtingen van klanten te melden.

Het voorstel van Portman om alleen PoW-projecten onder de vrijstelling op te nemen, is slecht voor de cryptowereld. Veel projecten in de gedecentraliseerde financiële ruimte (DeFi) identificeren hun klanten niet, en kunnen dat vaak ook niet. Door de nieuwe regelgeving zou dat betekenen dat de projecten Amerika moeten verlaten

Ryan Selkis, oprichter van onderzoeksbureau Messari, suggereerde dat crypto-tegenstanders in de Amerikaanse regering een nog cynischer plan nastreefden. Hij beweerde namelijk dat hun plan is om de industrie te verlammen door PoS-netwerken te verbieden op grond van naleving, en vervolgens Bitcoin aan te vallen door middel van milieubeleid: