Berlin Hard Fork gaat live en zal torenhoge Ethereum kosten verlagen

De Berlin hard fork, een software-upgrade voor het Ethereum blockchain-netwerk, bevat vier Ethereum Improvement Proposals.


Hoge transactiekosten

De vraag naar het Ethereum-netwerk stijgt naarmate steeds meer mensen het platform gebruiken. Soms gebruiken zo veel mensen het platform dat het netwerk niet de capaciteit heeft om hun transacties snel genoeg te verwerken. Het resultaat: de gemiddelde transactiekosten op de Ethereum blockchain hebben nog nooit zo hoog gelegen. Dit komt doordat mensen steeds hogere premies betalen om hun transacties te laten slagen.

Maar dit probleem gaat opgelost worden. De zogenaamde Berlin hard fork, die vandaag plaatsvond toen het netwerk bloknummer 12.244.000 bereikte, zou de transactiekosten op zijn minst enigszins moeten verlagen.

Berlin is een netwerkupgrade die wijzigingen aanbrengt in de Ethereum-software. Iedereen die een Ethereum-nade beheert of ETH-tokens gebruikt, moet zijn software bijwerken.


Ethereum Improvement Proposals

De upgrade omvat vier Ethereum Improvement Proposals (EIP’s). Deze zijn gemaakt door gebruikers en geïntegreerd in de code van de blockchain door kernontwikkelaars. Het omvat EIP-2565, die sommige gaskosten (lees: transactiekosten) algoritmisch verlaagt, en EIP-2718, waarmee mensen hun transacties kunnen combineren.