Belangrijke statistiek wijst op spoedig herstel van Bitcoin prijs

Bitcoin is zojuist opnieuw een belangrijke prijszone binnengegaan. Wat meestal het einde van de ‘bear-fase’ betekent, zo bevestigen gegevens. De Dynamic range (NVT) keert namelijk terug naar niveaus die slechts twee keer in twee jaar tijd werden gezien, namelijk tijdens de corona crash in maart 2020 en vorig jaar toen de Chinese mining sector stil werd gelegd.

In een tweet op 24 januari liet Charles Edwards, oprichter van crypto-investeringsfirma Capriole, de ‘network value to transaction’ zien omdat deze een zeldzaam “oversold” -signaal afgeeft.


De NVT statistiek wijst op een spoedig herstel

De Bitcoin prijs blijft maar crashen. Ook vandaag weer. De BTC koers is nu niet ver weg van de psychologische $30.000 grens. Als deze doorbroken wordt kan het wel eens heel pijnlijk worden voor crypto investeerders.

BTC 1W grafiek – Bron: Tradingview

Het is trouwens niet alleen de cryptomarkt die grote verliezen lijdt. Ook de aandelenmarkt kleurt vandaag donkerrood. Zo is de AEX index vandaag al bijna 3% gedaald en ook de NASDAQ lijkt klaar voor een enorm verlies vandaag.

Toch zijn er voor on-chain analisten genoeg redenen om aan te nemen dat de omvang van de verliezen meer een overreactie van de markt is dan een voorproefje van wat komen gaat. Die stelling wordt ondersteund door NVT, die berekent hoe oververkocht Bitcoin werkelijk is.

De NVT, voor het eerst ontwikkeld door statisticus Willy Woo en ondernemer Dmitry Kalichkin, gebruikt de verhouding tussen de marktkapitalisatie van Bitcoin en de dagelijkse transactiewaarde om een idee te krijgen of prijsgedrag echt overeenkomt met on-chain-activiteit.

Edwards paste vervolgens de statistiek aan door standaarddeviatiebanden toe te voegen om rekening te houden met natuurlijke veranderingen in het gedrag in de keten naarmate Bitcoin volwassener wordt. Het resultaat was het zogenaamde “dynamische bereik NVT”, en het is deze statistiek die deze week terugkeerde naar zijn groene zone.

In de afgelopen twee jaar kleurde deze statistiek alleen in de zomer van 2021, de periode van het mining van China, en tijdens de coronaviruscrash van maart 2020 groen. Nu is dat dus weer zo.

“Het waarderen van het Bitcoin-netwerk op basis van de transactiewaarde-doorvoer suggereert dat we de waardezone zijn binnengegaan”, merkte Edwards op Twitter op naast een afdruk van NVT’s nieuwste bewegingen.